Bygg ditt eget hus

Husbyggen är ofta stora projekt som kan ta flera år att färdigställa. Om man någonsin får chansen, drömmer många människor om att få bygga sitt alldeles egna hus, från grunden. Detta innebär att man kan vara med i alla viktiga beslut om saker som materialval till planlösning och ljusinsläpp.

Ett av de första stegen när man ska bygga ett hus är att fundera över vilken stil man vill ha. Väljer man en klassisk stil kan detta göra att man väljer vissa typer av material medan om man väljer med modern stil kommer andra val att vara mer aktuella. Platsen där huset skall ligga avgör ofta vad som kommer att vara mest lämpligt. Kanske kräver underlaget en speciell byggteknik eller så avgör kringliggande arkitektur hur huset bör utformas.

Innan man börjar att bygga ett hus måste man ansöka och beviljas bygglov. Detta görs via kommuner och kan vara en långdragen process där människor i omgivningen kan lämna synpunkter. Det är en god idé att söka tillstånd långt innan byggprojektet skall starta, så det inte slutar med att man tvingas riva något som man precis byggt upp.

När man fått bygglov och valt vilken typ av hus man skall bygga är det viktigt att försöka reflektera över planlösningen och hur man vill att huset skall uppfattas från ut och insidan. Vill man ha stora fönster? Vill man ha öppna ytor? Möjligheterna är oändliga.

Att bygga sitt eget hus kan innebära att man antingen bestämmer över alla byggnadsval, men självklart kan det också betyda att man själv fysiskt bygger huset, sätter upp vägg för vägg och fixar el, vatten, med mera helt själv. Detta rekommenderas endast personer som känner sig säkra på vad de gör och hur man hanterar diverse olika material och konstruktionsformer.

Andra tips

Om man inte har möjlighet att bygga sitt eget hus från grunden finns det stora möjligheter att få ett befintligt hus att bli ett drömhus ändå. Genom enkla medel som målarfärg kan man ändra känslan och utformningen av ett hus väldigt snabbt. I olika färgaffärer finns det tips på färgval och texturer som kan få ditt hem att bli unikt. Ifall du bor i ett hus eller en lägenhet med stuckaturer eller lister kan helhetsintrycket av boendet lyftas enormt av att tvätta eller måla dessa!

Andra tips
Andra tips

Det finns flera sätt att hitta inspiration till ditt bygge. En metod är att söka sig till platser med vacker arkitektur och hitta hus att inspireras ifrån. En annan metod är att se på TV-program eller serier, exempelvis Husdrömmar eller Extra Ordinairy homes. Här finner man inspiration från världens alla hörn och kan dessutom få höra om hur andra husbyggare har gjort genom byggnadsprocessen. Hemsidor och applikationer kan ge dig oändligt med inspiration, och ofta kan man söka efter specifika saker så som ”vardagsrum” eller ”kök i trä” för att hitta mer riktad inspiration.

Att bygga sitt eget hem är tidskrävande och kan kräva väldigt mycket av den som bestämmer sig för att göra det. När huset väl är klart och det är dags att flytta in i ditt alldeles egen-designade hem kommer det vara mödan värt!