Egen planlösning

Genom tiderna har huskonstruktion och den invändiga planlösningen ändrats. Det är även stora skillnader länder emellan. Det som var populärt för 30 år sedan är nu inte på modet men det har en tendens att komma tillbaka med ny karaktär. Under åttiotalet var det många kedjehus som byggdes för att för att skapa tak över huvudet för den växande befolkningen. Kedjehusen var oftast smala och långa med ett spetsigt tak. Det var en undervåning med kök, allrum, hall, bad med bidé och ett till tre sovrum. Övervåningen bestod av ett stort allrum och en till två sovrum samt toalett med dusch. Detta var mer eller mindre standard. Rummen var ganska rymliga men avskilda emellan av väggar.

Det byggdes också mycket enplans villor, men också där var det vanligt med rum som var separata från varandra. Det förekom en vind högst upp med en lucka till dörr. På senare år har planlösningen ändrats men också husens utseende. Husen har blivit mer personliga och det finns mer bolag och stilar att välja mellan. Folk gör egna ritningar av hus och egen planlösning invändigt. Material och färger varierar med tiden vad som är populärt. Det att folk gör egna planritningar gör att husen blir mer personliga och skapar ökad trivsel för den som skall bo där. Hur planlösningen är formad beror på bärande väggar och hur huset är utformat.

Öppen planlösning

Öppen planlösning

Pratade tidigare om att planlösningen varierar beroende på vart i världen man befinner sig. I England till exempel är rummen oftast små och avskilda från varandra med väggar och i USA är det vanligt att man kommer in i köket och inte i hallen när man går in genom ytterdörren. Öppen planlösning har varit populärt i Spanien genom lång tid. Man samlas oftast många och det är trevligt om hallen, köket och vardagsrummet sitter ihop utan en massa väggar som skiljer rummen åt. På senare tid har öppen planlösning även hittat till Sverige. Det är nu vanligt att köket och vardagsrummet har öppen planlösning. Folk tycker att det ger gemenskap och värme till huset då köket oftast är kärnan av huset och personerna som bor i huset spenderar mest tid i detta rum. Förr var badrummen funktionella men små i storlek. Nu när folk själva bestämmer över planlösningen har badrummen fått ta större plats.

Det finns oftast plats för både dusch och ett badkar samt ett angränsande rum där det finns en garderob med öppen planlösning. Detta är något som kommer från USA, där har det länge funnits garderober med öppen planlösning som har plats för kläder, skor, smycken och kanske till och med en fåtölj eller soffa. Det känns som att den öppna planlösningen är här för att stanna. Människor värderar sina hem högt och vill ha trivsel. I Norden där det är många långa mörka månader befinner sig folk mycket inomhus och behöver en planlösning som fungerar. Men det är skillnad på folk till folk vad som önskas. En del vill ha fler rum och andra vill ha det öppet. Anser att det är bra att det finns många husvarianter att välja på och att folk själva väljer sin egen planlösning.